Samenwerken is Groeien Samen aan de slag

Programma Nationaal Tuinbouwcongres 2024

donderdag 19 september 2024

>> Het maximaal aantal deelnemers voor het congres is bereikt. U kunt zich hier inschrijven voor de reservelijst. U wordt geinformeerd wanneer er plek is <<

Het programma van het Nationaal Tuinbouwcongres 2024: Hoe werkt de tuinbouw van morgen?

We gaan woensdagmiddag 2 oktober in Unmanned Valley in Katwijk inzoomen op het vraagstuk arbeid en meer specifiek hoe we ontwikkelingen op het vlak van robotisering en goed werkgeverschap verder kunnen brengen, kunnen versnellen. 

We trappen het congres af met onze minister van LVVN, Femke Wiersma. Aan de hand van inspirerende sprekers zoals André van Troost, CEO bij Lely, gevolgd door een paneldiscussie en workshops nemen we u deze middag mee in het thema. 

Aan de paneldiscussie nemen deel: Lotte van Rijn van Certhon, Berend de Klerk van Plense Technologies, Indy Bernoster van Gibbs Analytics, Adri Bom-Lemstra van Greenports Nederland/Glastuinbouw Nederland en André van Troost van Lely.

Workshops

Robotisering
Om in de toekomst minder handwerk en meer banen met goede vooruitzichten en ontwikkelingsmogelijkheden te hebben, zet de sector al geruime tijd volop in op automatisering en robotisering. Hierbij kan gedacht worden aan het automatiseren van kwaliteitscontrole, interne logistiek of sorteren en verpakken van producten. Er is een toenemend aantal pilots en testlocaties voor nieuwe technologie. Steeds meer monotone werkzaamheden worden de komende jaren overgenomen door deze nieuwe technologie, waardoor de behoefte aan internationale werknemers zal dalen en er nieuwe banen zullen komen voor hoogwaardig gekwalificeerd personeel. De ontwikkeling van oogstrobots kan nog een flinke boost geven. Echter kosten deze ontwikkelingen tijd en geld en een goed plan van aanpak.

Workshop A. Robotontwikkeling in de tuinbouw naar een hogere versnelling

Workshopleiders: Egon Janssen TNO (moderator), Richard Vialle (Crux Agribotics, Hortivation) en Brenda van den Berg (Robocrops)

Arbeid is een grote uitdaging in de glastuinbouw. Er zijn de laatste jaren flinke stappen gezet op het gebied van mechanisatie in de sorteer en verpakkingshal. De werkzaamheden in de kas blijven een grote uitdaging. Ga je een robotversie van de tomatenplukker ontwikkelen of ga je het hele teeltsysteem opnieuw ontwerpen. En belangrijker nog, ga je dit alleen doen of met enkele (keten)partners. En welke rol kan het collectieve onderzoek spelen? In deze interactieve paneldiscussie wordt dit onderwerp vanuit verschillende invalshoeken bekeken en zullen enkele voorbeelden en ervaringen de revue passeren. De sessie sluiten we af met de opgehaalde do’s en don’ts.

Workshop B. Hoe bouw ik als primaire tuinbouwondernemer zelf een robot?

Workshopleiders: Colinda de Beer (Innovation Quarter), Bas Lammers (Robohouse), Ewald de Koning | Ter Laak Orchids


Het antwoord is niet! Een robot bevat heel veel technisch ingewikkelde componenten. Lidar, mechatronica, sensoren, (soft) grippers, maar ook de juiste vision componenten en toepassing van AI. Vaak zijn er meerdere specialistische bedrijven nodig om de robot te ontwikkelen van idee tot een verkoopbare robot met de juiste business case. En toch is het heel belangrijk om als tuinder aan de knoppen te gaan zitten bij de ontwikkeling van zo’n robot. Jij bent namelijk degene die precies kunt uitleggen wat het probleem is en wat het zou opleveren in geld, kwaliteit of continuïteit voor jouw bedrijf. Wat als je nou de specialistische kennis van de techneuten zou kunnen samenvoegen met de groene kennis van de tuinder?

In deze sessie geven specialisten van Robohouse, een aantal ondernemers en de onafhankelijke verbinders van robocrops inspirerende voorbeelden van de do’s and don’ts van het samen innoveren in de praktijk. Na deze sessie weet jij hoe en waar je kunt starten met vragen rond innovatie op het gebied van robotica en AI, niet morgen, maar vandaag nog! 

Workshop C. Welke rol speel jij in de transitie naar headfree en handsfree glastuinbouw?

Workshopleiders: Anneke Postma (Horti Academy) en Joeri van den Hoek (Robocrops)

De glastuinbouw staat aan de vooravond van grote veranderingen op het gebied van automatisering, verdere digitalisering en robotisering. Telers en medewerkers in en rond die glastuinbouw hebben handvatten nodig om deze transitie vorm te geven. In de interactieve workshop nemen we de deelnemers aan de hand van stellingen mee in de wereld van leren en innoveren. En kunnen de deelnemers actief bij zichzelf te rade over wat hún rol kan zijn in deze transitie en welke rollen andere organisaties hierin vervullen.  De deelnemers gaan geïnspireerd en met een verbreed netwerk weer terug naar de plenaire zaal met tevens in hun achterhoofd wat Robocrops en Horti Academy de glastuinbouw te bieden hebben.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Goed werkgeverschap

Als Nederland de producentenrol van goed en gezond voedsel, bloemen en planten wil blijven spelen, zal de inzet van internationale werknemers nodig blijven. Wij zijn niet de enige sector waarvoor dat geldt. We concurreren met andere sectoren om medewerkers en dus ook om internationale medewerkers. Nederland moet aantrekkelijk zijn en blijven voor deze groep werknemers. Mede daarom en primair vanuit de intrinsieke motivatie een goed werkgever te zijn, is er aandacht nodig voor de wijze waarop er met hen wordt omgegaan. Dat begint natuurlijk met goede arbeidsvoorwaarden, scholing, maar ook huisvesting en toegang tot gezondheidszorg.

Workshop D. Ondernemen = innoveren. En innoveren = leren
Hoe AI kan helpen om HR werk te vereenvoudigen en talenten van je personeel in kaart te brengen.

Workshopleiders: Ludger Weller (Skilllab) en Robert Veenstra (LTO NL) en ervaringsdeskundigen uit 3 tuinbouwbedrijven

Leren doe je vooral op de werkvloer. Maar hoe kom je er op een efficiënte en effectieve manier achter wat jouw mensen al kennen en kunnen. Misschien hebben zij wel onvermoede talenten in huis waar je nog geen weet van hebt!? Er is een methode ontwikkeld om eenvoudig en effectief inzicht te verkrijgen van je (internationale) medewerkers & sollicitanten. Bij 3 bedrijven is een pilot gestart (snijbloemen, paddenstoelen en aardbeien). Ze maken gebruik van een skillspaspoort dat mensen met behulp van AI-technologie gebruiksvriendelijk in 29 talen kunnen invullen. Terwijl jij het resultaat gewoon in het Nederlands kunt uitlezen. Het resultaat is een volledig CV dat de start kan zijn van een boeiend en bindend gesprek over hun toekomst binnen het bedrijf. Alle informatie die je voor zo’n gesprek nodig hebt is al verzameld in de app. De ondernemers die in de pilot meedoen nemen ons mee in hun praktijkervaring in het werken met een skillspaspoort. Zowel de positieve ervaringen als de tegenvallers en uitdagingen komen aan bod. Vertegenwoordigers vanuit het Groenpactprogramma Digitalisering & Technologie gaan met je in gesprek hoe deze ontwikkeling gekoppeld kan worden in wat deze ontwikkeling kan betekenen voor het beroepsonderwijs of scholingsvraag voor jou en jouw personeel.

Workshop E. De Toekomst van Tuinbouw: Innovatie als Sleutel tot tot jongeren
Workshopleiders: Fabienne van der Klugt-Gram (Hortiheroes), Lenny Dijkshoorn (Hortiheroes), Berend de Klerk (Plense Technologies) en Student MBO Westland

In een interactieve workshop brengen we ondernemers en beleidsmakers samen om te zorgen voor meer magneetwerking van jong talent naar de tuinbouwsector. We starten met inzichten in de verwachtingen en behoeften van jongeren: wat zoeken zij in een carrière, wat heeft hen positief verrast, en welke kloof ervaren zij o.a. tussen onderwijs en de praktijk en de verschillende generaties? Vervolgens verkennen we samen hoe we innovatiekracht, ondernemerschap en ontwikkelkansen in de sector zichtbaarder kunnen maken om meer jongeren aan te trekken en in hun kracht te zetten. 

Programma in tijd

13.30 uur Start programma door Adri Bom-Lemstra en Directeur Unmanned Valley, Theo de Vries
13.40 uur Minister van LVVN, Femke Wiersma
14.10 uur CEO Lely, André van Troost
14.30 uur Paneldiscussie
15.15 uur Pauze
15.30 uur Workshopronde 1
16.15 uur Workshopronde 2
17.00 uur Plenaire afsluiting
17.20 uur Netwerkborrel
18.30 uur Einde congres