Samenwerken is Groeien Samen aan de slag

Effectieve samenwerkingsmethoden die leiden tot verbetering van waterkwaliteit en watermanagement 

De tuinbouwsector staat voor verschillende uitdagingen met betrekking tot het thema waterkwaliteit en watermanagement. We hebben te maken met een veranderend klimaat en groeiende schaarste van zoetwater. Dit maakt de beschikbaarheid van goed gietwater minder vanzelfsprekend. En we willen en moeten steeds duurzamer produceren. Waterkwaliteit staat daarbij hoog op de agenda. 

De kwaliteit van het oppervlaktewater in (glas)tuinbouwgebieden is de afgelopen 10 jaar verbeterd, maar om de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water te behalen zijn er nieuwe innovaties nodig. We willen een emissievrije glastuinbouw realiseren, om te komen tot schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater en grondwater. Ook Nederland als EU lidstaat moet deze doelstelling uiterlijk in 2027 realiseren.

Naast technische innovatie, is ook sociale innovatie nodig. Op welke manier kunnen tuinbouwbedrijven de samenwerking rondom het thema watermanagement in hun regio of polder handig organiseren, ter verbetering van de waterkwaliteit? Hoe kunnen zij elkaar bijvoorbeeld stimuleren om schoon en zuinig te werken en om de overige stappen te zetten die nodig zijn om normoverschrijdingen te voorkomen? 

Innovatie Oproep: Hoe kunnen samenwerkende tuinbouwbedrijven - eventueel met andere stakeholders - de lokale samenwerking rond het thema watermanagement effectiever en met langdurig resultaat aanpakken, ter verbetering van de waterkwaliteit? Welke innovatieve werkmethoden (zoals bijvoorbeeld studiegroepen in een gebied, design thinking of gezamenlijke data-verzameling en analyse) zet men hiervoor in?

We zoeken naar antwoorden die het beste tegemoetkomen aan de volgende zaken:

  • Samenwerkingsmethoden: In de praktijk direct bruikbare samenwerkingsmethoden (gebiedsgericht) waarmee tuinbouwbedrijven collectief stappen kunnen zetten voor een betere waterkwaliteit (zoals collectieve watervoorzieningen Bergerden of Nature Water inclusief monitoring en verbeterafspraken). 
  • Bewustwording en educatie: Bouwstenen voor (ontwikkelen van) bewustwordingscampagnes om het belang van waterkwaliteit te benadrukken.
  • Gebruik voorbeelden en kennis van watercoaches en eerdere succesvolle projecten uit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW).
  • Vergroten van de aantrekkelijkheid van het bijdragen aan de waterkwaliteit, bijvoorbeeld door een beloningssystematiek: ontwerp van een beloningssysteem voor ondernemers en bewoners die actief bijdragen aan de verbetering van de waterkwaliteit, waarbij het principe van 'de vervuiler betaalt' wordt omgekeerd naar 'de schoner beloond'.
  • Maatschappelijk verdienvermogen: Verkenning van mogelijkheden voor maatschappelijk verdienvermogen door te investeren in waterkwaliteit, waarbij maatschappelijke en economische voordelen worden gecombineerd.

TECHNISCHE VEREISTEN EN PROCEDURE

Criteria voor indiening

  • Moet een significante bijdrage leveren aan de uitdaging; “Op welke manier kunnen tuinbouwbedrijven de samenwerking rondom het thema watermanagement in hun regio of polder handig en impactvol organiseren, ter verbetering van de waterkwaliteit”.
  • Innovatie moet voldoen aan TRL niveau 6 of hoger, zie link  
  • Moet breed toepasbaar zijn. 
  • Moet praktisch en haalbaar zijn binnen een bepaalde tijdspanne.
  • Moet economisch herhaalbaar /schaalbaar zijn.

Deelname instructies

  • Registreer je via deze link
  • Dien binnen deze registratie je idee in door het invullen van het format, aangevuld met eventueel ondersteunde documentatie zoals foto’s, filmpje, pitch tekeningen en berekeningen. 
  • De beoordelingscommissie kan je oproepen voor het geven van een pitch.

Te ontvangen prijs/stimulans

Er is een prijs van 10.000 euro beschikbaar per innovatie oproep. Belangrijk is dat de prijs wordt ingezet voor verbetering van de innovatie, bijvoorbeeld voor ontwikkelingsondersteuning, publiciteit en/of resultaatmeting. Het plan voor de besteding van de prijs is onderdeel van de inzending en wordt meegewogen bij de beoordeling. De verantwoording (waar mogelijk met resultaatmeting) en de financiële verantwoording dienen binnen 1 jaar na prijstoekenning te worden opgeleverd.

Tijdslijn 

Sluitingsdatum voor indiening: 1 december 2024
Beoordelingsperiode: 1 december 2024 t/m 31 december 2024
Aankondiging winnaars: januari 2025

Beoordelingscommissie

Else Boutkan, programmamanager water en gebiedsontwikkeling Greenport West-Holland 
Jorien Burger, strategisch beleidsadviseur Programma Waterkwaliteit Hoogheemraadschap Delfland
Gerard van Lier, Technical Manager Irrigation AVAG
Guus Meis, themaspecialist Water & Omgeving bij Glastuinbouw Nederland
Julian Starink, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, afdeling waterkwaliteit en
waterkwantiteit  

Beoordelingscriteria

De commissie heeft criteria opgezet, waarbij de volgende elementen worden meegenomen:

Impact van de innovatie
Mate van robuustheid 
Toepasbaarheid 
Overdraagbaarheid binnen het cluster
Vernieuwende karakter
Communicatie potentieel

Spelregels

  • De inzending moet gebaseerd zijn op openbaar toegankelijke, traceerbare en transparante bronnen. 
  • Het idee moet vrij deelbaar zijn, zodat het toegankelijk blijft voor iedereen.
  • Deelnemers moeten instemmen met de openbaarmaking van hun ideeën volgens de regels van de innovatie oproep.
  • Beslissingen van de beoordelingscommissie zijn definitief. Er kan geen bezwaar worden aangetekend.
  • De organisatie behoudt zich het recht voor om inzendingen te diskwalificeren, die niet aan de gestelde eisen voldoen.
  • Bij gelijkwaardige inzendingen kan de beoordelingscommissie besluiten om een gedeelde winnaar aan te wijzen, waarbij de prijs/stimulans wordt gedeeld in twee gelijke delen.
  • Medewerkers van deelnemende organisaties mogen deelnemen, maar zijn uitgesloten van geldprijzen.

Vragen

Voor vragen over de innovatie oproep, neem contact op met Greenports Nederland via info@greenports-nederland.nl

 

 

Evenementen agenda