In samenwerking met Glastuinbouw Nederland en Greenports Nederland heeft de Rabobank een tuinbouw-energiekaart ontwikkeld. Deze kaart geeft voor alle glastuinbouwclusters in Nederland een verzameling van beschikbare data met betrekking tot energie per cluster. Met deze kaart kunnen betrokkenen in gebiedsprocessen onder andere inzicht krijgen in het glasareaal, beschikbare warmtevoorzieningen, lopende SDE-projecten en netcongestie. De kaart is een hulpmiddel voor het proces rond gebiedsontwikkeling en energietransitie. Alle data betreffen openbare data, en Greenports Nederland wil jaarlijks ook een update van de kaart maken.
De kaart is voor openbaar gebruik beschikbaar gesteld aan Greenports Nederland. Onderaan dit bericht kunt u de kaart inzien en gebruiken. Het betreft een groot bestand, waardoor het openen enige tijd duurt.
Gebruik kaart: In deze kaart zijn de ruim 100 door Glastuinbouw Nederland gedefinieerde glastuinbouwclusters in beeld gebracht. Vervolgens is de kaart verrijkt met andere online openbare data. Zodra u de kaart hieronder bekijkt, ziet u meerdere gekleurde vlakken. Ieder vlak is een glastuinbouw concentratiegebied. Door met uw muis op een vlak te gaan staan, komt er data over het betreffende gebied naar voren:
Vervolgens ziet u rechtsboven in de kaart een wit/grijs icoon met daarin “drie gestapelde vierkantjes”. Met behulp van deze knop kun u verschillende kaartlagen aan-en uitzetten. De kaartlagen “kassen” en “clusters” zijn al aangevinkt. Hierdoor zijn de verschillende glastuinbouwclusters zichtbaar. Door een extra kaartlaag aan te vinken, krijgt u inzicht in:
- Warmtenetten in de bebouwde omgeving (nog geen glastuinbouw warmtenetten)
- Heatmap van de kassengebieden
- Heatmap energiepotentieel
- Aardwarmte potentieel
- P50 aardwarmte reservoir
- Aardwarmte opslag potentieel
- Congestiekaart invoer (elektra)
- Congestiekaart afname (elektra)
- SDE warmteprojecten
- Restwarmtebronnen
- Waterkwaliteit: som normoverschrijdingen (gewasbeschermingsmiddelen)
Wij raden u aan om 1 extra kaartlaag tegelijk te selecteren.
Bronnen
Naam glastuinbouwcluster - bron: Glastuinbouw Nederland
Oppervlakte glas - bron: Top10NL 2023
Leeftijd van de kassen - bron: BAG mei 2024
Energieverbruik - bron: Inschatting energieverbruik; inschatting op basis van hectare glas per hoofdtype teelt per gemeente (Bron CBS).
Gerealiseerde en nog te realiseren duurzame energiebronnen - bron: lijst met SDE projecten RVO medio 2024
P50 vermogen van een doublet - bron: het in de warmteatlas (april) 2021 opgenomen potentiële vermogen van een in dit gebied te realiseren doublet (op basis van 7.000 vollast draaiuren)
Voor vragen of opmerkingen kunt U zich wenden tot Rob van Ruiten, procesmanager GPNL.