Samenwerken is Groeien Samen aan de slag

Circulaire belcellen

Circulaire akoestische belcellen
SIGN en Fungalogic hebben samen een 'circulaire' belcel ontworpen waarbij gebruik is gemaakt van reststromen uit de tuinbouw en circulaire materialen. Veel bedrijven hebben tegenwoordig open kantoortuinen. Hierdoor is er een grotere behoefte aan een afgeschermde plek om rustig te kunnen bellen. SIGN en Fungalogic geven hiermee hun visie op kantoormeubels van de toekomst. De belcel is volledig gemaakt van duurzame producten zoals mycelium composiet. Mycelium composiet bestaat uit de wortels van paddenstoelen, ofwel mycelium en de grondstof waarop de paddenstoelen groeien. Dit kan stro of gemaaid riet zijn, maar ook tomatenstengels van de tomatenplant. De eigenschappen van mycelium composiet zijn brandwerendheid, isolerend en ook akoestisch isolerend. 

Er is gewerkt aan twee concept modellen
Conpect 1 - Cocoon
Het frame van de Cocoon belcel is gemaakt van Ecor panelen met een bekleding van I-did felt (gemaakt van oude kleding). De mycelium panelen zijn ook in de belcel aangebracht voor een beter akoestisch resultaat. Ook zijn in de belcel planten aangebracht voor een gezond binnenklimaat. 
Concept 2 -Rotate
Deze belcel is uniek vanwege modulaire opzet. De belcel is heel snel op te bouwen en te demonteren zodat deze makkelijk te verplaatsen is. Voor de panelen is CNC gefreesd formaldehyde vrij ecoboard gebruikt. De fungalogic mycelium panelen worden bevestigd aan de binnenkant van de wanden van de Rotate. De planten die in de belcel zijn gebruikt hebben een luchtzuiverende werking.

Levend groen draagt niet alleen bij aan luchtkwaliteit; het zorgt ook voor stressverlaging. Het project past daarom ook binnen de campagne natuurlijkwerkt, waarbij kantoren gestimuleerd worden vitale groene werkplekken te realiseren. 

Via deze link kunt u presentatie en onthulling van de circulaire akoestische belmeubels zien. 

Wat is SIGN?

Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) richt zich op grensverleggende innovaties die verder gaan dan de belangen van individuele bedrijven en gevestigde instituties. De innovaties zijn strategisch, pre-concurrentieel en dienen het sectorbelang. Vaak gaat het om de risicovolle start van projecten, waar het voor andere partijen moeilijk is om in te investeren.

Het doel van SIGN is een vitaal, duurzaam en maatschappelijk gewaardeerde glastuinbouwcluster in 2030. SIGN ontwikkelt daartoe krachtige vernieuwingsperspectieven met een lange termijn visie en korte termijn perspectief die de sector inspireren en in beweging brengen. 

Kijk voor meer informatie over SIGN en haar projecten op innovatieglastuinbouw.nl